logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ecouri şi alte poeme. Wojcieh Bonowicz
Ecouri şi alte poeme Ecouri şi alte poeme
Wojciech Bonowicz

Mă bucură mult traducerea aceasta de la Tracus Arte, mai ales că e traducerea unui volum întreg – cel mai recent volum al autorului, nominalizat anul acesta la premiul NIKE pentru poezie – un avantaj clar din punctul meu de vedere. Poţi înţelege mai bine un poet dintr-un volum intregral, decât dintr-o antologie.

Bonowicz scrie poeme scurte, concise. Scrie despre melancolie, despre tristeţe, despre moarte şi durere. O mulţime de umbre îi bântui poemele: umbrele morţilor, istoriei, umbrele Auschwitzului, dar mai ales umbra lui Celan. O poezie care se citeşte uşor, însă trebuie recitită de nenumărate ori. Pentru că Bonowicz scrie atât poezie de meditaţie (filosofia, istoria şi teoria literaturii par să-şi găsească uşor locul în versurile sale), cât şi o poezie vizuală, adevărate pasteluri viu-colorate şi pline de viaţă.

Fără discuţie, unul dintre cele mai bune volume de poezie traduse în ultima vreme la noi. Vă recomand să-l citiţi, mai ales că nu veţi avea nevoie de o gramatică (cunoaşterea literaturii poloneze, a tehnicilor şi istoriei literare) pentru a-l înţele. Sensibilitatea şi imaginarul poetic par foarte apropiate de cele româneşti, aşa că să nu vă mire dacă veţi regăsi prin poeme umbre de Ion Mureşan sau Es. Pop.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Stalin Stalin Stalin Paul Johnson
Cum poate fi o biografie care conține pe prima pagină următoarea frază? „Stalin...
Casa veselă Casa veselă. O tragicomedie de familie Casa veselă. O tragicomedie de familie Alison Bechdel
Fără discuție, Casa veselă  e romanul grafic al anului 2016, și aici mă refer...
Fugarii. Evadări din închisori și lagăre în secolul XX Fugarii. Evadări din închisori și lagăre în secolul XX Fugarii. Evadări din închisori și lagăre în secolul XX Ruxandra Cesereanu
Ruxandra Cesereanu revine pe piața editorială cu un nou volum dedicat spațiului...
București, Bulevardul Dacia 77 Bucureşti, bulevardul Dacia 77 Bucureşti, bulevardul Dacia 77 Richard Edwards
Cu siguranță că o întrebare firească e de ce recomand o carte a cărei temă e...
Cazemata Cazemata Cazemata Tudor Ganea
O surpriză foarte plăcută debutul lui Tudor Ganea în proză. Cazemata, roman...