Drumul spre casă

Vlad Zver
Vlad Zver 23 Aprilie, 2014
813

Problema crizei dinastice a monarhiei române ţine mai degrabă de o istorie contrafactuală decât de  situaţia concretă a României – Ce-ar fi dacă România ar alege să fie condusă de un rege (sau o regină)? Deşi această întrebare poate părea lipsită de miză, faptul că suntem contemporani cu unul dintre ultimii conducători de stat care au luat decizii (şi încă unele majore) în cel de-al Doilea Război Mondial dă o importanţă aparte întregii discuţii cu privire la succesiunea la tron, dar este, cu siguranţă, şi o preocupare constantă a monarhiştilor înflăcăraţi sau nostalgici.

Deşi teoretic în afara liniei de succesiune, Casa Regală ne oferă ca alternativă, imaginea Principelui Nicolae „de Roumanie“, fiul Principesei Elena, stabilit în România la 27 de ani (aceeaşi vârstă la care şi Carol I intra în ţară). Drumul spre casă ne arată, de fapt, portretul  Principelui Nicolae, prezentat aici atât de familie şi cunoştinţe, cât şi prin intermediul dialogului cu Filip-Lucian Iorga.

Pentru gustul meu, amănuntele sunt prea personale şi, poate, nepotrivite pentru o figură regală, dar sunt convins că îşi au importanţa lor pentru amatorii de detalii în spiritul îmbinării dintre viaţa privată şi cea publică, marca „William and Kate“.

Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram