logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Douăzeci și patru de ore din viața unei femei

Nuvela de 100 de pagini a lui Zweig se citește repede, preț de o cafea lungită într-o după-amiază leneșă de vară. O nuvelă de bună calitate, cu două personaje memorabile și un narator folosit ca pretext pentru poveste. Ne aflăm la începutul secolului XX, într-o stațiune de lux. Pentru cei veniți să se relaxeze, plimbările și mesele luate împreună dau impresia de familiaritate și stârnesc motive pentru apropiere sau, dimpotrivă, bârfă. Faptul că unul dintre chiriașii stațiunii este părăsit de soție pentru un tânăr pe care-l cunoscuse cu o zi înainte, lăsând în urmă căsnicia și doi copii, ei bine, această faptă nedemnă de înalta societate aduce cu sine o întreagă polemică între cunoscuții stațiunii. Naratorul nostru surprinde, însă, luând apărarea femeii și motivându-i gestul prin acea logică ciudată a destinului de a modifica viața unui om în clipa în care se îndrăgostește.

Și când sunteți convinși că subiectul nuvelei este atins și deja știut, chiar în acel moment, naratorul nostru se simte obligat să asculte confesiunea doamnei C. – una dintre cele mai respectate doamne aflate în acel moment în stațiunea franceză. Confesiunea este aparent șocantă, atentă în detalii, plină de suspansul și de dramatismul memoriei unei femei în vârstă care a trăit toată viața în înalta societate, după condiția și morala acestei societăți și a avut ocazia, da, pentru douăzeci și patru de ore, să sfideze logica și norma propriei biografii. Acele douăzeci și patru de ore, pomenite și în titlu, sunt orele în care Doamna C. s-a aflat în situația Henriettei, soția mult bârfită, care și-a părăsit familia pentru un tânăr abia întâlnit. Confesiunea și rememorarea evenimentelor devine prilej de spovedanie, de căință și, cumva previzibil, de înțelegere târzie și împăcare cu propriile decizii și gesturi.

O nuvelă simplă, scrisă bine, poate puțin prea moralistă pentru gustul meu. Însă o nuvelă de citit și de păstrat în bibliotecă.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Povestea slujitoarei Povestea slujitoarei Povestea slujitoarei Margaret Atwood
În literatura universală există multe distopii celebre care au marcat și,...
Sulița deșertului Sulița deșertului. Seria Demon (Vol. 2) Sulița deșertului. Seria Demon (Vol. 2) Peter V. Brett
Peter V. Brett depășește așteptările cu această serie Demon. Deși găsești o...
Spectrul lui Phlebas Spectrul lui Phlebas. Seria Cultura (Vol. I) Spectrul lui Phlebas. Seria Cultura (Vol. I) Iain M. Banks
Spectrul lui Phlebas e romanul care deschide una dintre cele mai mari serii space opera...
Nu cred în sfârșitul lumii Nu cred în sfârșitul lumii Nu cred în sfârșitul lumii Antoaneta Ralian
Cu siguranță, toți cei care vor răsfoi volumul acesta știu cine e Antoaneta Ralian....
Orașul ambasadei Orașul Ambasadei Orașul Ambasadei China Miéville
Cu siguranță, Orașul ambasadei e unul dintre cele mai inteligente și mai fascinante...