logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Djermania
Djermania Djermania
Andrzej Stasiuk

Acest volumaș este un ghid de călătorie. Dar nu acel tip de ghid pe care-l poți găsi la chioșcurile din gări, gări în care ai putea da chiar peste autorul cărții, ci un ghid care te poate ajuta în înțelegerea oamenilor. Un ghid care te poate ajuta să arunci un ochi de voyeur în sufletul celor care s-au considerat o mare nație, dar au sfârșit îngenuncheați, iar din conducători au devenit supuși.

Djermania poate fi considerat un altfel de Moscova-Petușki: autorul este înarmat cu sticle de whisky pe care le golește cu hărnicie spre degustarea cât mai obiectivă a orașelor, gărilor, aeroporturilor, oamenilor, obiectivelor turistice, națiilor care-i ies în cale. Doar că lirismul din Djermania are o luciditate pe care aburii alcoolului nu o amețesc.

Andrzej Stasiuk analizează cu mult umor, inteligență și sarcasm Europa contemporană, mergând pe urmele relațiilor care s-au format între popoare după ultima mare conflagrație ce a cuprins continentul. O analiză pertinentă și valabilă pe care mi-aș dori să o găsesc și în coloanele scrise de analiștii politici și sociali. Cu atât mai mult cu cât acele ”preconcepții” de care se acuză scriitorul constant, nu sunt altceva decât ”metehne” de care nu se poate scăpa altfel decât prin recunoaștere și asumare.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Jon Ronson
Jon Ronson m-a distrat și fascinat cu volumul său Testul psihopatului. Amuzant,...
Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Gabriel García Márquez
Volumul conține primele încercări literare ale lui Gabriel Garcia Marquez,...
Flamurile negre Flamurile negre: ascensiunea ISIS Flamurile negre: ascensiunea ISIS Joby Warrick
O incursiune în secretele formațiunii teroriste care a sădit groază în...
Costumul nici-nu-contează Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Sylvia Plath
Când ai copii pe care vrei să-i adormi, dar alături de care nu vrei să adormi...
Vijelia Vijelia Vijelia Gabriel García Márquez
Înainte, cu mult înainte, de acel Macondo pe care-l vom găsi în cartea...