Din zbuciumul captivității

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 18 Iulie, 2016
2545

     În jurul centenarului Primului Război Mondial au apărut o mulțime de cărți dedicate conflictului: titluri de specialitate, jurnale sau memorii de război, cărți de popularizare care încearcă să explice conflictul mondiat în mai puțin de 150 de pagini. Printre toate acestea, volumele de memorii ale militarilor români sunt fascinante și se citesc cu sufletul la gură. În măsura în care cele scrise sunt veridice, cititorul obișnuit află o mulțime de informații despre realitatea politică și economică din anii primului război mondial. Și, deseori, datele aflate diferă destul de mult de amintirile noastre din anii orelor de istorie din liceu.
     Maiorul Gheorghe Caracaș descrie perioada sa petrecută în prizonierat în închisorile germane. Spre deosebire de Topîrceanu care descrie experiențele de coșmar din prizonieratul bulgăresc, amintirile (jurnalul ?) lui Caracaș e ceva mai optimist. Condițiile sunt dificile, foametea, frigul și mizeria nu sunt străine de închisorile-castele nemțești, însă prizonierii francezi fac traiul mai bun pentru colegii lor mai sărmani, cum sunt românii sau rușii. Închisorile-lagăr în care își petrece prizonieratul maiorul nostru sunt, multe dintre ele, dedicate exclusiv ofițerilor, în așa fel încât condițiile de trai și tratamentul aplicat prizonierilor corespund rangului militar. Însă Gheorghe Caracaș nu e un prizonier ideal pentru paznicii săi: evadări peste evadări, tunele săpate pe sub celule din castel, aventuri prin gările și orașele nemțești și o atitudine subversivă și deseori ironică fac ca paginile citite să pară demne de un adevărat roman de aventuri cu spioni în timpul războiului mondial.
     Ușor de citit, amuzantă, în ciuda situației tragice, scriitura autorului face elogiul patriotismului, onoarei, camaraderiei și a vitejiei soldaților, fie ei aliați sau dușmani. Contextul politic și militar e doar sugerat, comentat fragmentar, printre peripețiile autorului între diversele închisori. Să nu vă mirați de veți citi acest roman cu interesul și pasiunea dedicată unui thriller de cea mai bună calitate!

Din zbuciumul captivităţii. Centenarul Primului Război Mondial
Din zbuciumul captivităţii. Centenarul Primului Război Mondial
Maior Gheorghe Caracaș
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram