logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Despre iubire și moarte
Despre iubire şi moarte Despre iubire şi moarte
Patrick Süskind

Patrick Suskind, autorul a două romane de succes - „Parfumul” și „Porumbelul”, n-a rezistat ispitei de a se apleca și peste balustrada ce străjuiește abisul generator de sensuri al genului eseului. Ceea ce l-a mânat într-acolo se poate înțelege din cuvintele cu care își începe non-disertația: „Încă din zorii civilizației, omul-artist și, încă din timpurile lui Orfeu, omul-poet au găsit puține lucruri care să-i preocupe la fel de stăruitor ca iubirea. Căci, după cum bine știm, poeții nu scriu despre lucruri despre care au habar, ci despre lucrurile de care nu au habar, iar asta din motive de care n-au habar, dar de care vor, cu orice preț și în fiecare amănunt, să aibă. Acest habar-n-am, acest nu-știu-ce-va-să-nsemne este impulsul primar care le pune în mână condeiul, pana ori lira. (Furia, jalea, exuberanța, banii etc. sunt absolut secundare.) Dacă lucrurile ar sta altfel, n-ar mai exista poezii, romane, piese de teatru etc., ci doar comunicate oficiale”. Așadar, dintr-o convingere asumată a neștiinței sale și dintr-o sete de a stinge această neștiință.

De ce este „Despre iubire și moarte” o non-disertație? Pentru că autorul nu își propune să ofere teze despre iubire și moarte pe care apoi să le susțină cu acribia filosofului, pentru că nu are pretenția de a se erija în atoateștiutor pe o anumită temă. El doar își afirmă uimirea față de predispoziția oamenilor de a se lăsa uimiți și absorbiți de tema iubirii și de non-tema morții, care se pare că sunt totuși legate indisolubil, conform mitologiei. El doar lansează întrebări retorice și încearcă să însăileze câteva răspunsuri, servindu-se bineînțeles de scrierile marilor înțelepți, filosofi și literați care au exploatat la rândul lor aceste teme.

Rezultatul este un eseu de dimensiuni potrivite, scris pe înțelesul tuturor, emanând mai degrabă a invitație la meditație decât a ofertă dată de răspunsuri axiomatice. Nu vă așteptați, așadar, să vă fie tulburată concepția despre iubire sau moarte, ci doar să vă fie trezită din amorțeală facultatea de a vedea lucrurile și puțin altfel.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...