logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Despre îngeri

Când a publicat prima ediție a cărții Despre îngeri, în 2003, Andrei Pleșu, receptat aproape în unanimitate ca filozof, a uimit pe toată lumea. Și în special, mediul teologic. Cu atât mai mult cu cât tema aleasă de acesta avea menirea de a umple un spațiu lăsat gol, conștient sau nu, de către toți teologii dogmatiști oficiali (într-un interviu acordat lui Sorin Dumitrescu, Pr. Prof. Dr. Dumitru Stăniloae afirma că nu s-a ocupat niciodată de problema îngerilor, considerând mult mai importantă dogma hristologică). Uimirea a fost cu atât mai mare cu cât Pleșu a realizat o lucrare foarte bine documentată. Astfel, el aduce în dezbatere, poate pentru prima dată, ideea conform căreia Platon ar fi intuit existența îngerilor, denumindui-i însă „daimoni”.
De asemenea, el realizează și un paralelism deosebit de frumos între oameni și îngeri, prin care propune o viziune echitabilă a rapoartelor dintre aceștia: sunt îngerii deasupra oamenilor, dar din altă perspectivă și oamenii sunt mai presus de îngeri. Ineditul lucrării se dezvăluie în cea de-a doua parte a acesteia, unde autorul propune și susține corespondențe între îngeri și o sumă de „categorii aristotelice”: îngeri și zile, îngeri și litere, îngerii națiunilor, intelectul ca înger ș.a.

În scurt timp, lucrarea sa a fost recunoscută ca una de referință, fiind inclusă pe listele bibliografice pe tema îngerilor de către toate instituțiile teologice. Din fericire, Andrei Pleșu nu și-a epuizat cu această lucrare entuziasmul față de studiul teologiei, revenind peste doar câțiva ani cu o nouă lucrare ce, îmi place să cred, l-a confirmat ca teolog: „Parabolele lui Iisus - Adevărul ca poveste”.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...
Sunt un curv Sunt un curv Sunt un curv Leonard Ancuța
Cum să nu te oprești în fața unei cărți cu un asemenea titlu?! Fie doar și...
69 de poeme de dragoste 69 de poeme de dragoste. Extrase din atlasul unei lumi dificile 69 de poeme de dragoste. Extrase din atlasul unei lumi dificile Leonard Ancuța
Titlul acestui volum de versuri este fără doar și poate derutant. La primul contact cu...
Iepurii nu mor Iepurii nu mor Iepurii nu mor Savatie Baștovoi
Iepurii nu mor, cu subtitlul Pentru copiii sovietici care au crescut mari, este romanul...
Fuga spre cîmpul cu ciori Fuga spre cîmpul cu ciori. Amintiri dintr-o copilărie ateistă Fuga spre cîmpul cu ciori. Amintiri dintr-o copilărie ateistă Savatie Baștovoi
Tema conflictului dintre generații manifestat la nivel de familie este atât de...