Dăruind vei dobândi

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 26 Mai, 2016
1982

În ceea ce privește opera lui N. Steinhard, s-a afirmat în unanimitate că „Jurnalul fericirii” reprezintă apogeul creației sale. Cu toate acestea, nu trebuie trecut cu vederea faptul că această operă este totuși redactată sub forma unor înşiruiri aparent aleatorii de gânduri, idei, obsesii, amintiri ce nu fac altceva decât să puncteze aceste teme, să arunce am putea spune o sămânţă în mintea şi sufletul cititorului pe care îl provoacă parcă să mediteze și singur la ele. Aceste teme vor fi ulterior dezvoltate, dezbătute şi cristalizate în colecţia de predici-eseuri „Dăruind vei dobândi”, care vede pentru prima oară lumina tiparului la Editura Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului, Baia Mare, 1992.

Prima „obsesie” a lui N. Steinhardt, care de altfel revine insistent în multe din predicile sale, este problema credinţei, aşa cum o vede el pornind de la textul evanghelic: (Marcu 9. 24). Pentru N. Steinhardt această replică apare ca „un teribil paradox înzestrat cu toate speranţele insolubilităţii”. Dualismul credinţă-necredinţă îi apare răscolitor. Pentru că la o analiză strict literară replica este sortită eşecului. Nu poţi să îţi afirmi cu tărie credinţa, cerând totodată ajutorul pentru necredinţa care te robeşte. A doua problemă care atinge statutul de idee-forţă pentru N. Steinhardt o reprezintă problematica libertăţii umane, pe care acesta alege să o dezbată pornind de la o sentinţă a lui Kierkegaard: „Opusul păcatului nu este virtutea, opusul păcatului este libertatea”

Atât tema credinței cât și a libertății sunt dezbătute pe larg în această colecție de predici-eseuri fiind până la urmă lămurite în sistemul de gândire al monahului de la Rohia, cel care postulează paradoxul ca unică modalitate de intuire a gândirii dumnezeiști.

Dăruind vei dobândi
Dăruind vei dobândi
Nicolae Steinhardt
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram