logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cypherpunks. Libertatea și viitorul internetului

Am citit cartea asta mai mult din curiozitate, văzusem suficiente documentare și citisem multe articole în presa on-line și cea scrisă despre Assange și celebrul site WikiLeaks – site care a revoluționat o parte a jurnalismului independent și a pus pe jar marile servicii secrete ale lumii și nu puține guverne occidentale.
Construită sub forma unui dialog, mai mult sau mai puțin organizat, între membri și prieteni WikiLeaks, cartea dezbate teme contemporane privind libertatea de expresie și mișcare în spațiul virtual, dreptul la confidențialitate și securitatea utilizatorului obișnuit. Sunt multe informații necesare oricărui utilizator de internet, telefonie mobilă de tip smartphone sau utilizator de rețele sociale.
Sistemele de stocare a informațiilor au devenit extrem de ieftine și sunt multe state care stochează tot, de la convorbiri telefonice, mailuri trimise sau date despre plăți on-line, fotografii urcate pe internet etc. E bine de știut, de pildă, că Facebook stochează date de până la 500 mb pentru fiecare cont creat, indiferent dacă a fost șters sau nu. Orice cont creat de un utilizator pe o rețea socială devine țintă a reclamelor și a studiilor economice – mai precis, devine obiect de studiu și de profit economic. Libertatea și anonimatul țin de anii de început ai internetului – astăzi, orice mișcare făcută pe internet, orice click, pagină deschisă sau timpul pe care l-am petrecut pe un site este înregistrat de cineva. O altă temă importantă e cea a incapacității utilizatorului de a înțelege tehnic obiectele – minicalculatoarele pe care le folosește, și mă refer la smartphone, iphone, mp3 player etc. O specializare continuă a calculatorului în obiecte cu utilizare precisă duce și la înțelegerea lor din ce în ce mai puțin în rândul utilizatorului obișnuit.
Multe, multe lucruri de dezbătut după lectura acestui volum. Deși e o transcriere a unei convorbiri, a unui dialog oral, cu micile repetiții, greșeli, incongruențe și certuri, cartea rămâne un punct de pornire extrem de valabil pentru orice dezbatere ulterioară privind viața noastră virtuală.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Povestea slujitoarei Povestea slujitoarei Povestea slujitoarei Margaret Atwood
În literatura universală există multe distopii celebre care au marcat și,...
Sulița deșertului Sulița deșertului. Seria Demon (Vol. 2) Sulița deșertului. Seria Demon (Vol. 2) Peter V. Brett
Peter V. Brett depășește așteptările cu această serie Demon. Deși găsești o...
Spectrul lui Phlebas Spectrul lui Phlebas. Seria Cultura (Vol. I) Spectrul lui Phlebas. Seria Cultura (Vol. I) Iain M. Banks
Spectrul lui Phlebas e romanul care deschide una dintre cele mai mari serii space opera...
Nu cred în sfârșitul lumii Nu cred în sfârșitul lumii Nu cred în sfârșitul lumii Antoaneta Ralian
Cu siguranță, toți cei care vor răsfoi volumul acesta știu cine e Antoaneta Ralian....
Orașul ambasadei Orașul Ambasadei Orașul Ambasadei China Miéville
Cu siguranță, Orașul ambasadei e unul dintre cele mai inteligente și mai fascinante...