logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cuvinte despre viața duhovnicească
Cuvinte despre viața duhovnicească Cuvinte despre viața duhovnicească
Porfirie Kavsokalyvitul

A vorbi în zilele acestea despre sfințenie, despre credință, despre viața creștinească autentică, poate părea o adevărată nebunie, un eșec predefinit, un non-sens. Dar nu este deloc așa. Dacă mesajul creștin este transmis cu naturalețe, el va fi primit cu siguranță chiar și de către cele mai realiste și pragmatice spirite. Iar Sfântul Porfirie Kavsokalyvitul tocmai asta a făcut în viața sa: l-a vestit pe Hristos și a îndemnat la o viață duhovnicească angajată, cu acea naturalețe și acea blândețe ce dezarmează până și pe cel mai înverșunat soldat al secularității. Fiind un sfânt al zilelor noastre, trecut la cele veșnice în 1991 și canonizat în 2013, el a știut să își adapteze discursul teologico-duhovnicesc pentru a fi ușor de receptat de către omul modern.
Cărticica Cuvinte despre viața duhovnicească își propune să adune la un loc sfaturile părintelui Porfirie despre lupta duhovnicească și despre studiul duhovnicesc. Vorbind despre lupta duhovnicească, el recomandă ca nevoința creștinului să nu se bazeze pe o luptă încrâncenată împotriva ispitelor diavolești, pe o luare la trântă cu puterile întunericului, ci mai degrabă, acesta să își canalizeze toată puterea pe latura blândă, delicată a iubirii de Dumnezeu și bineînțeles a iubirii de aproapele, fără de care iubirea de Dumnezeu nu se poate proba. Este o gândire în duhul Sfântului Ioan Evanghelistul, cel care a decretat odată pentru totdeauna că „Dumnezeu este iubire”.
O lectură mângâietoare de suflet și bineînțeles aducătoare de liniște, pace și speranță că mântuirea nu este pierdută nici pentru omul modern, atâta timp cât acesta va ști să trăiască în iubire față de semeni și față de Hristos – Dumnezeu.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Bunicul Elefant își ia rămas-bun Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Isabel Abedi
Cu siguranță, tema morții nu este cea mai de dorit temă pentru cei mici. Dar cu toate...
ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor Luisa Adam
Dinozaurii nu mai există. Au trăit cândva demult. Cu toate acestea ei sunt foarte...
Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Jill Tomlinson
Dragi copii, pinguinii sunt niște păsări speciale ce trăiesc numai în zonele...
Cum iubim Cum iubim Cum iubim Pascal Bruckner
Cu siguranță ideea de a defini iubirea este o utopie fără de pereche. Cert este că...
Amintirea dragostei Amintirea dragostei Amintirea dragostei Jim Fergus
Acesta nu este un simplu roman de dragoste în care eroii principali trăiesc...