logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cuvinte despre viața duhovnicească
Cuvinte despre viața duhovnicească Cuvinte despre viața duhovnicească
Porfirie Kavsokalyvitul

A vorbi în zilele acestea despre sfințenie, despre credință, despre viața creștinească autentică, poate părea o adevărată nebunie, un eșec predefinit, un non-sens. Dar nu este deloc așa. Dacă mesajul creștin este transmis cu naturalețe, el va fi primit cu siguranță chiar și de către cele mai realiste și pragmatice spirite. Iar Sfântul Porfirie Kavsokalyvitul tocmai asta a făcut în viața sa: l-a vestit pe Hristos și a îndemnat la o viață duhovnicească angajată, cu acea naturalețe și acea blândețe ce dezarmează până și pe cel mai înverșunat soldat al secularității. Fiind un sfânt al zilelor noastre, trecut la cele veșnice în 1991 și canonizat în 2013, el a știut să își adapteze discursul teologico-duhovnicesc pentru a fi ușor de receptat de către omul modern.
Cărticica Cuvinte despre viața duhovnicească își propune să adune la un loc sfaturile părintelui Porfirie despre lupta duhovnicească și despre studiul duhovnicesc. Vorbind despre lupta duhovnicească, el recomandă ca nevoința creștinului să nu se bazeze pe o luptă încrâncenată împotriva ispitelor diavolești, pe o luare la trântă cu puterile întunericului, ci mai degrabă, acesta să își canalizeze toată puterea pe latura blândă, delicată a iubirii de Dumnezeu și bineînțeles a iubirii de aproapele, fără de care iubirea de Dumnezeu nu se poate proba. Este o gândire în duhul Sfântului Ioan Evanghelistul, cel care a decretat odată pentru totdeauna că „Dumnezeu este iubire”.
O lectură mângâietoare de suflet și bineînțeles aducătoare de liniște, pace și speranță că mântuirea nu este pierdută nici pentru omul modern, atâta timp cât acesta va ști să trăiască în iubire față de semeni și față de Hristos – Dumnezeu.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...
Sunt un curv Sunt un curv Sunt un curv Leonard Ancuța
Cum să nu te oprești în fața unei cărți cu un asemenea titlu?! Fie doar și...
69 de poeme de dragoste 69 de poeme de dragoste. Extrase din atlasul unei lumi dificile 69 de poeme de dragoste. Extrase din atlasul unei lumi dificile Leonard Ancuța
Titlul acestui volum de versuri este fără doar și poate derutant. La primul contact cu...
Iepurii nu mor Iepurii nu mor Iepurii nu mor Savatie Baștovoi
Iepurii nu mor, cu subtitlul Pentru copiii sovietici care au crescut mari, este romanul...
Fuga spre cîmpul cu ciori Fuga spre cîmpul cu ciori. Amintiri dintr-o copilărie ateistă Fuga spre cîmpul cu ciori. Amintiri dintr-o copilărie ateistă Savatie Baștovoi
Tema conflictului dintre generații manifestat la nivel de familie este atât de...