logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Convorbiri cu Zaharia Sângeorzan şi Nicolae Băciuţ

Despre Nicolae Steinhardt s-au scris tomuri întregi, fiind într-adevăr un adevărat fenomen în cultura românească. A fost receptat ca evreul creștinat în temnițele comuniste, ca intelectualul de marcă ce a ales să se călugărească, ca personalitatea enciclopedică ce a încununat poate cea mai bună generație de scriitori români (Eliade, Noica, Cioran, Nae Ionescu, Eugen Ionescu).

 

Dar cele mai sensibile trăsături de personalitate ale lui Steinhardt se pot observa abia din corespondența purtată de acesta în ultimii săi ani de viață (1986 - 1989). Ediția de față reunește două volume de convorbiri : Monahul de la Rohia răspunde la 365 de întrebări adresate de Zaharia Sângeorzan și Între lumi, corespondența purtată cu Nicolae Băciuț din Târgu Mureș.                                                

În aceste două volume surprindem întreaga strălucire a monahului de la Rohia, definită prin erudiția sa îmbălsămată în uleiurile înmiresmate ale smereniei, precum și prin luciditatea spiritului ce se îmbăiază în apa vie a Scripturilor, și pe care o răsfață la răstimpuri cu parfumul suav al umorului de calitate. 

 

O lectură savuroasă, un mod de a rezuma istoria culturii și în special a literaturii universale sub forma unui taifas de zile mari, căci a-l citi pe Steinhard cel din convorbiri este a-l avea pe acesta acasă, la măsuța de cafea, în intimitatea inimii tale. Astfel, te simți contemporan cu el și în același timp cu întreaga panoplie  a culturii universale, căci doar el știe să o prezinte ca și cum ar fi fost scrisă la prezentul continuu.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...