Confesiunile unei dependente de artă

Vlad Zver
Vlad Zver 09 Ianuarie, 2017
813

Secolul XX poate fi privit, prin intermediul  memorialisticii şi al biografiilor, în cele mai diverse moduri: ştiinţific, dacă îi citim, de pildă, pe Einstein sau Feynmann , “istoriceşte” – într-o enciclopedie a Războiului Rece, muzical, literar, filosofic, etc. Aşa că, de ce nu şi artistic?
Amintirile lui Peggy Guggenheim reuşesc să reconstituie o bună parte din arta secolului XX cu care viaţa acesteia s-a identificat de fapt. Grabită cu propriile amintiri, Peggy Guggenheim oferă una dintre puţinele cărţi de memorii care nu lasă nici o clipă clipă cititorului impresia vinovată de voyeur. Poţi privi chiar şi momentele intime din viaţa unui om, istorisite de către acesta, fără a avea senzaţia că priveşti pe gaura cheii, ci doar pe aceea a musafirului binevenit într-o lume şi într-o societate pe care puţini ne-o putem închipui şi în care, cu siguranţă nu ne putem întoarce. Remarca finală a cărţii ne lămureşte şi de ce:
“Secolul XX a produs deja suficient. Nu trebuie să ne aşteptăm la mai mult. Din când în când, un câmp trebuie lăsat necultivat. Artiştii încearcă prea mult să fie originali. Iată motivul pentru care avem toată această pictură care nu mai e pictură. Ar trebui să ne mulţumim deocamdată cu ce a produs secolul XX – Picasso, Maitisse, Mondrian, Kandinsky, Klee, Léger, Braque, Gris, Ernst, Miró, Brâncuşi, Arp, Giacometti, Lipchitz, Calder, Pevsner, Moore şi Pollock.  Astăzi este vremea colecţionării, nu a creaţiei. Haideţi cel puţin să conservăm şi să le oferim oamenilor toate marile comori pe care le avem.“

Confesiunile unei dependente de artă
Confesiunile unei dependente de artă
Peggy Guggenheim
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram