logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Concert în memoria unui înger
Concert în memoria unui înger Concert în memoria unui înger
Eric-Emmanuel Schmitt

Pentru cei care citesc cărțile unui autor fără să consulte în prealabil sau în paralel și biografia autorului, voi aduce poate o notă de noutate: Eric-Emmanuel Schmitt este, ca formare, filozof. Iar acest volum de nuvele este de departe cea mai filozofică carte a sa. Și aceasta deoare tema centrală a celor patru nuvele ce compun volumul, firul roșu ce le leagă, este tema libertății. Întrebările care țâșneșc din fiecare nuvelă sunt următoarele: 1) este omul complet liber să săvârșească orice faptă a sa sau este, mai degrabă, mânat de determinismul situației de moment?; 2) este posibil ca viața să ia o turnură diferită și definitivă în funcție de o singură alegere făcută la un moment dat în decursul vieții?

 

Cu aceste două întrebări jonglează Schmitt în fiecare nuvelă din volum. Întrebări ce se țes mai degrabă ca labirinturi subterane ale acestora întrucât, dincolo de substratul filozofic, accesibil doar pentru inițiați, ele rămân bijuterii literare, construite din cărămizile dure ale unui realism devorant.

 

Dintre cele patru nuvele, cea mai reușită mi se pare totuși cea care dă titlul volumului. În aceasta se pune cel mai pregnant întrebarea: se poate schimba omul radical și definitiv în funcție de alegerile făcute într-un moment cheie? O întrebare care sapă adânc atât în viața personajelor, cât și în mintea cititorului. O nuvelă care, prin forța subiectului, prin profunzimea întrebărilor, prin complexitatea personajelor și prin duritatea construcției  narative, rivalizează cu genul romanesc. O lectură care vă va ține cu sufletul la gură și care vă va pune pe gânduri mult și bine.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...