Concert în memoria unui înger

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 13 Mai, 2016
1982

Pentru cei care citesc cărțile unui autor fără să consulte în prealabil sau în paralel și biografia autorului, voi aduce poate o notă de noutate: Eric-Emmanuel Schmitt este, ca formare, filozof. Iar acest volum de nuvele este de departe cea mai filozofică carte a sa. Și aceasta deoare tema centrală a celor patru nuvele ce compun volumul, firul roșu ce le leagă, este tema libertății. Întrebările care țâșneșc din fiecare nuvelă sunt următoarele: 1) este omul complet liber să săvârșească orice faptă a sa sau este, mai degrabă, mânat de determinismul situației de moment?; 2) este posibil ca viața să ia o turnură diferită și definitivă în funcție de o singură alegere făcută la un moment dat în decursul vieții?

 

Cu aceste două întrebări jonglează Schmitt în fiecare nuvelă din volum. Întrebări ce se țes mai degrabă ca labirinturi subterane ale acestora întrucât, dincolo de substratul filozofic, accesibil doar pentru inițiați, ele rămân bijuterii literare, construite din cărămizile dure ale unui realism devorant.

 

Dintre cele patru nuvele, cea mai reușită mi se pare totuși cea care dă titlul volumului. În aceasta se pune cel mai pregnant întrebarea: se poate schimba omul radical și definitiv în funcție de alegerile făcute într-un moment cheie? O întrebare care sapă adânc atât în viața personajelor, cât și în mintea cititorului. O nuvelă care, prin forța subiectului, prin profunzimea întrebărilor, prin complexitatea personajelor și prin duritatea construcției  narative, rivalizează cu genul romanesc. O lectură care vă va ține cu sufletul la gură și care vă va pune pe gânduri mult și bine.

Concert în memoria unui înger
Concert în memoria unui înger
Eric-Emmanuel Schmitt
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram