Colecţionarul

Dan Andrei Rareș
Dan Andrei Rareș 06 Ianuarie, 2015
110

Freddy duce o viaţă singuratică, relativ mediocră: funcţionar într-o Anglie plină de  brownstone-uri cu grădini atent toaletate. Genul de atmosferă în care se întâmplă mereu o crimă în serialele de pe Hallmark. Singura lui pasiune e entomologia. Încă de mic visase să prindă şi să ţintuiască în bolduri cele mai fascinante specimene. Neînţeles în copilărie şi ridiculizat de colegii de la Primărie pentru hobby-ul său, Frederick evoluează uşor din simplu anonim spre outsider. Bineînţeles că asta îl ajută să se erijeze în geniu, departe de lumea comună de care îl despart idealurile lui. Dintotdeauna a ştiut că e destinat să facă lucruri măreţe. E şi firesc să câştige o mică avere la loterie; norocul îi favorizează pe cei curajoşi. Freddy, eroul, cel care vrea o schimbare în lume, pedantul obsedat de aripi prinse cu ace, e gata să îşi urmeze calea visată, deşi puţin neclară. Şi toate porţile i se deschid: Fortuna însăşi se apleacă cu un maldăr de chei pentru a-i face loc spre momentul magic... Momentul Miranda.

 

Frumoasă şi tânără, emanicipată şi sensibilă, Miranda studiază la Şcoala de Arte şi râsul din toată inima e unul din lucrurile care îi fac plăcere. Vrăjit, Frederick ştie ce are de făcut. Stomacul i se umple de fluturi şi de ochi gata să-i analizeze. O fire extrem de precisă, nu doar romantică, Clegg cumpără o casă la ţară, dotată cu o cameră subterană, perfect închisă şi antifonată. Visul englezesc: el în faţa focului admirându-şi colecţia de fluturi de varză. Ea, în beci, iubindu-l veşnic. Și geamuri mari, nepărat geamuri mari în living. Ca o familie adevărată.

Miranda are exact soarta uneia dintre insectele lui Clegg. Plutind în visurile ei pe străzile Londrei, simte o smucitură, apoi cloroformul şi leşinul. Şi beciul. Şi declaraţiile de dragoste. Vocea Mirandei vine să schimbe totul în partea a doua a cărţii. Jurnalul ei e plin de amintiri şi de simboluri proaspăt înflorite. Viaţa ei de afară, perplexitatea, micile ei stratageme, fluxul conştiinţei care nu poate fi oprit nicodata, indiferent unde te-ai afla. Un joc de-a tiranul luminat şi victima se derulează în lunga perioadă de captivitate. Dacă nu ar fi atât de potrivit diferite vocile, ai putea să îţi imaginezi că e o carte care s-a scris singură. Un maestru al demonilor aparent inofensivi, John Fowles şi Frederick Clegg – unul dintre cei mai ciudaţi monştri pe care i-a oferit literatura.

Colecţionarul (Top 10+)
Colecţionarul (Top 10+)
John Fowles
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram