logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cleopatra
Cleopatra Cleopatra
Katie Daynes

Editura Pandora M a lansat în primăvara acestui an o nouă colecție: Istoria pe înțelesul copiilor. Iar una dintre primele cărți din colecție îi este dedicată Cleopatrei, regina Egiptului, poate cea mai celebră conducătoare egipteană, rivalizând cu Nefertiti.
Volumul începe cu descrierea în detaliu a copilăriei și adolescenței Cleopatrei, fiica faraonului Ptolomeu al XII-a, presărate cu intrigi pentru putere, secetă și revolte populare. Dar totodată se creionează imaginea unei tinere inteligente, curajoase, ce va ști să își pună farmecul personal în slujba poporului său. Sunt trecute la index cele două relații controversate cu doi dintre cei mai puternici bărbați ai Romei din acea vreme: Cezar și Marc-Antoniu, încheindu-se cu sinuciderea din onoare pentru a nu fi capturată de Octavian.
Deși este un text de mici dimensiuni, această adaptare pentru copii a vieții Cleopatrei surprinde momentele esențiale, prezentate fiecare în lumina contextului istoric aferent. Astfel încât tânărul cititor pasionat sau nu de istorie își va face o idee destul de serioasă despre ce a însemnat pentru istoria acelor timpuri personalitatea Cleopatrei. Ceea ce surprinde totuși la această re-povestire este franchețea cu care sunt prezentate intrigile de genul incestului și al adulterului, în condițiile în care este o colecție dedicată copiilor. Dar acest lucru poate fi înțeles ca o invitație la o descoperire cât mai obiectivă a istoriei. Și oricum, citite prin ochii unui copil inocent, aceste fapte nu sunt percepute ca scandaloase, ci eventual sunt asimilate ca intrigi firești pentru o povestire cât mai captivantă.  

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...