logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cititorul din peșteră

Toate cărțile sunt scrise pentru a fi citite. Dar unele dintre ele își propun o miză mai înaltă, o miză altruistă: devin cărți care se citesc pentru ca mai apoi să stârnească focul pentru lectura altor cărți. Sunt lecturi ce generează spirale de lectură. Iar Cititorul din peșteră este una dintre aceste cărți. Deși debutează ca un firesc roman de aventură cu și pentru adolescenți, în care un puști ajunge grație întâmplării pe un vapor de vănătoare, pornit să lichideze un monstru legendar, Anibalector, povestea se transformă pe nesimțite într-o parabolă despre lumea cărților și despre efectele pe care lectura le poate avea asupra psihicului uman, și nu numai.

 

Altfel spus, personajul principal pornește în aventură pe mările lumii și își continuă aventura pe marea cărților lumii. Iar dacă, în prima parte, cititorul se mulțumește să îi facă cu mâna de pe țărm, urându-i vânt din pupa, în cea de-a doua, nu se mai poate stăpâni și se aruncă cu tot sufletul alături de personaj în minunata lume a cărților, devorând sau cel puțin dorindu-și să devoreze fiecare carte despre care se face amintire aici. 

 

Așadar, o lectură despre o călătorie, o călătorie despre lumea deschisă de lecturi. Un cerc vicios de bun augur, o instigare la singurul viciu care nu dăunează decât plictiselii. 

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Bunicul Elefant își ia rămas-bun Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Isabel Abedi
Cu siguranță, tema morții nu este cea mai de dorit temă pentru cei mici. Dar cu toate...
ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor Luisa Adam
Dinozaurii nu mai există. Au trăit cândva demult. Cu toate acestea ei sunt foarte...
Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Jill Tomlinson
Dragi copii, pinguinii sunt niște păsări speciale ce trăiesc numai în zonele...
Cum iubim Cum iubim Cum iubim Pascal Bruckner
Cu siguranță ideea de a defini iubirea este o utopie fără de pereche. Cert este că...
Amintirea dragostei Amintirea dragostei Amintirea dragostei Jim Fergus
Acesta nu este un simplu roman de dragoste în care eroii principali trăiesc...