logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Cititorul din peșteră

Toate cărțile sunt scrise pentru a fi citite. Dar unele dintre ele își propun o miză mai înaltă, o miză altruistă: devin cărți care se citesc pentru ca mai apoi să stârnească focul pentru lectura altor cărți. Sunt lecturi ce generează spirale de lectură. Iar Cititorul din peșteră este una dintre aceste cărți. Deși debutează ca un firesc roman de aventură cu și pentru adolescenți, în care un puști ajunge grație întâmplării pe un vapor de vănătoare, pornit să lichideze un monstru legendar, Anibalector, povestea se transformă pe nesimțite într-o parabolă despre lumea cărților și despre efectele pe care lectura le poate avea asupra psihicului uman, și nu numai.

 

Altfel spus, personajul principal pornește în aventură pe mările lumii și își continuă aventura pe marea cărților lumii. Iar dacă, în prima parte, cititorul se mulțumește să îi facă cu mâna de pe țărm, urându-i vânt din pupa, în cea de-a doua, nu se mai poate stăpâni și se aruncă cu tot sufletul alături de personaj în minunata lume a cărților, devorând sau cel puțin dorindu-și să devoreze fiecare carte despre care se face amintire aici. 

 

Așadar, o lectură despre o călătorie, o călătorie despre lumea deschisă de lecturi. Un cerc vicios de bun augur, o instigare la singurul viciu care nu dăunează decât plictiselii. 

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...