Cioburi de onoare

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 08 Martie, 2014
2534

Am auzit și am citit destul de multe despre seria Vorkosigan a autoarei de origine americană Lois McMaster Bujold. Cititorii de SF și Fantasy o știu probabil din seria fantasy publicată de Tritonic – seria Chalionului. Cioburi de onoare este însă un roman SF, ba chiar unul space opera – primul dintr-o serie ce numără până acum 14 volume. Aproape descurajant pentru un cititor.

Primul volum trasează regulile jocului: cunoaștem eroii principali, contexul conflictului și intrigile inițiale. Cordelia Naismith, căpitanul unui vas de cercetare, este luată prizonier pe o planetă de către barrayani. Aceștia sunt conduși de Lordul Aral Vorkosigan, căpitan celebru pentru cruzimea sa și pentru istoricul luptelor sale. Însă Aral este trădat de propriul echipaj și rămâne blocat pe planetă alături de Cornelia. Inevitabil între cei doi se naște o poveste de dragoste care va duce, suprinzător pentru istoricul personal al celor doi, la o căsătorie. Romanul descrie relație dintre ei, condimentată de conflictul militar și intrigile care au stat la baza trădării căpitanului Vorkosigan.

   Povestea curge destul de lejer. Ici-colo autoarea mai bâjbâie narațiunea puțin, însă romanul se citește ușor și fără prea mari bătăi de cap. Lucru care m-a deranjat puțin, mai ales că de la un punct în colo Bujold pare „prinsă” mai degrabă cu relația de dragoste, uitând că un space opera nu se construiește doar cu o căsătorie între populații diferite. Un SF ușurel, recomandat celor care vor să se relaxaze și mai ales celor care nu au citit foarte mult SF la viața lor. Eu unul am așteptări mari de la volumul doi, volum care sper să mai șteargă din impresia de dulcegărie pe care o acum în minte

Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram