Cina

Vlad Zver
Vlad Zver 04 Mai, 2015
813

În momentul în care o carte are drept motto câteva replici dintr-un film de Tarantino (Reservoir Dogs în cazul de față) nu am cum să nu fiu cel puțin curios.

Romanul lui Koch este ca o sesiune de șocuri electrice sau un calup de dușuri cald-rece cu care erau tratați locatarii azilelor de nebuni.

Două familii se întâlnesc pentru a discuta problemele pe care le-au pricinuit adolescenții lor. Mai precis un omor asupra unei femei care-și găsește adăpost exact în intrândul unde se află bancomatul de unde puștanii vor să scoată ceva bani de bere. Toată povestea este redată din perspectiva tatălui unui adolescent care, de-a lungul cinei, își aduce aminte de diferite probleme avute în căsnicie începute o dată cu o ușoară demență care pune stăpânire pe el și cu creșterea și evoluția lui Michel (tânărul criminal).

Câtă demență se poate aduna pe metru pătrat de pe o față de masă dintr-un restaurant și câtă se poate degusta de-a lungul unei cine simandicoase dintr-un restaurant de fițe?

Suficientă cât să te facă să-ți ronțăi unghiile de emoții la ceas târziu în noapte și să ajungi să-ți pui întrebări cu privire la propriul fel de a te raporta la lume.

Herman Koch reușește o nebunie de roman, o critică acidă la adresa societății contemporane care a ajuns atât de individualistă și crudă încât este dispusă să calce pe cadavre doar pentru a-și conserva iluzia de fericire pe care o oferă receptacolul casant al familiei.

Cina
Cina
Herman Koch
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram