logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Ce înseamnă, oare, toate acestea?

Dacă despre Tractatus autorul său scria că lucrarea rezolvă definitiv toate problemele filosofiei demonstrând totodată cât de puţin se câştigă atunci când toate acestea sunt rezolvate, Thomas Nagel ar putea afirma exact contrariul despre propria carte: ea nu găseşte răspuns definitiv la nici o întrebare demonstrând prin asta cât de mult se câştigă atunci când nici o problemă filosofică nu este rezolvată.

Lucrarea este o introducere în filosofie în cel mai strict sens cu putinţă. Direcţia pe care o urmăreşte este, totuşi, diferită de cea din manualele clasice. Nagel analizează problemele care trasează liniile de interes ale filosofiei de factură analitică interesându-se, de pildă, cum putem şti că există o lume exterioară, că ceilalţi sunt fiinţe conştiente sau cum reuşesc cuvintele să desemneze (acelaşi lucru).

Fără a necesita cunoştinţe preliminare, lucrarea înfăţişează cele mai „fierbinţi“ teme de dezbatere din filosofia actuală şi punctele în care cercetarea s-a împotmolit fiind o reală invitaţie pentru oricine să ducă mai departe, pe cont propriu, demersurile filosofice. Nefăcând apel la autoritatea marilor nume, cartea ne arată cum să gândim şi nu ce trebuie să gândim.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Jon Ronson
Jon Ronson m-a distrat și fascinat cu volumul său Testul psihopatului. Amuzant,...
Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Gabriel García Márquez
Volumul conține primele încercări literare ale lui Gabriel Garcia Marquez,...
Flamurile negre Flamurile negre: ascensiunea ISIS Flamurile negre: ascensiunea ISIS Joby Warrick
O incursiune în secretele formațiunii teroriste care a sădit groază în...
Costumul nici-nu-contează Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Sylvia Plath
Când ai copii pe care vrei să-i adormi, dar alături de care nu vrei să adormi...
Vijelia Vijelia Vijelia Gabriel García Márquez
Înainte, cu mult înainte, de acel Macondo pe care-l vom găsi în cartea...