logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Carte de despărțire
Carte de despărțire Carte de despărțire
Savatie Baștovoi

Părintele Savatie Baștovoi a intrat în lumea literară românească ca poet postmodernist, semnând cu numele său real: Ștefan Baștovoi. După un succes fulminant în această tagmă, s-a călugărit și a părăsit pentru o vreme literatura. A revenit ulterior dar strict din ipostază de prozator și eseist. „Cartea de despărțire” marchează revenirea la poezie a unui poet înnăscut.

De bună seamă că nu mai avem de a face cu acea poezie postmodernistă. De data aceasta, cum era și firesc, părintele abordează poezia religioasă. Dar într-o manieră ce trădează totuși o sinteză între trecutul său literar și prezentul cel scăldat de har. Așadar, nici urmă de misticism în aceste poezii, ci doar metaforă în stare pură, oferită sub forma unei estetici cuminți, ușor de asimilat. Poate cea mai frumoasă metamorfozare a lui Dumnezeu din acest volum de versuri este cea în cerb de foc, care face legătura inclusiv cu amintirea copilăriei marcată de figura intransigenta a tatălui. Cerbul de foc reunește astfel un cerc format prin întrepătrunderea dintre dragostea pentru tatăl cel pământesc și cea pentru Tatăl cel ceresc. Un cerc ce circumscrie întreaga viață a poetului.

Volumul se încheie cu o serie de învățături religios-morale pentru omul contemporan, nu sub formă de versuri, ci sub formă de sentințe izvorâtoare de sens.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...
Sunt un curv Sunt un curv Sunt un curv Leonard Ancuța
Cum să nu te oprești în fața unei cărți cu un asemenea titlu?! Fie doar și...
69 de poeme de dragoste 69 de poeme de dragoste. Extrase din atlasul unei lumi dificile 69 de poeme de dragoste. Extrase din atlasul unei lumi dificile Leonard Ancuța
Titlul acestui volum de versuri este fără doar și poate derutant. La primul contact cu...
Iepurii nu mor Iepurii nu mor Iepurii nu mor Savatie Baștovoi
Iepurii nu mor, cu subtitlul Pentru copiii sovietici care au crescut mari, este romanul...
Fuga spre cîmpul cu ciori Fuga spre cîmpul cu ciori. Amintiri dintr-o copilărie ateistă Fuga spre cîmpul cu ciori. Amintiri dintr-o copilărie ateistă Savatie Baștovoi
Tema conflictului dintre generații manifestat la nivel de familie este atât de...