Calea dragonului

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 09 Ianuarie, 2017
2545

Chiar nu știam cum o să fie romanul ăsta. Daniel Abraham, unul dintre cei doi autori care semnează cu numele James S.A. Corey seria SF Expanse, e clar că scrie bine și antrenant. Una dintre revelațiile literaturii SF din ultima vreme. Însă fantasy? Uite că am luat cartea, de menționat că e primul volum dintr-o serie de cinci, dacă nu mă înșel, și l-am citit repede. În trei zile. Cu întreruperi firești cauzate de muncă etc.
Calea dragonului e un fantasy istoric, asemănător cu Urzeala tronurilor. Împarte cu cel din urmă obsesia pentru intrigile de curte, pentru realismul personajelor și a unui ev mediu violent, construit pe urmele unui trecut cu adevărat fantasy. Aici, în seria de față, trecutul a aparținut dragonilor – specie care stă la bazele universului și care a creat cele 13 rase care trăiesc astăzi, printre care și oamenii. Rasele sunt multe, greu de ținut minte, însă se pot face analogii cu tipologii de astăzi: albi, asiatici, negri, evrei, romi etc. Fiecare dintre rase pare să întruchipeze calitățile sau defectele reale și imaginare ale unei tipologii rasiale bazate mai ales pe criterii rasiste.
Avem câteva personaje principale, membri ai unor familii cu influență în jurul tronului din Antea, regat puternic, însă bântuit de rivalități. Lupta pentru putere e condusă și influențată din umbră de filialele unei bănci împânzite în toate regatele, care pare să aibă propria viziune asupra lumii și mișcărilor politice. Iar puterea, banii și multitudinea de rase nu pot cauza decât conflicte sângeroase, trădări multiple și o lume pe care nu vreo să o întâlnești.
Un prim volum bine construit, cu fire narative ușor de urmat. Nu vă încurcați cu rasele și numele lor, nu are sens și nici nu vă împiedică să citiți romanul! E mai degrabă roman istoric, care construiește bine acțiunea în jurul personajelor principale (vreo două, trei chiar sunt memorabile!) și care promite ca și viitoarele volume din serie să fie pe măsură. Concluzia? Daniel Abraham pare un scriitor sigur pe el, căruia îi ies cărțile de minune. Așa că o recomandare pentru fanii fantasy, dar mai ales pentru cei care iubesc eroii lui G.R.R. Martin.

Calea dragonului
Calea dragonului
Daniel Abraham
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram