Biblia în pictura universală

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 16 Ianuarie, 2017
1982

S-a spus despre icoană că este „Biblia neștiutorilor de carte”. Cei ce nu știu să citească pot înțelege istoria mântuirii doar privind și reflectând la icoane. Această idee este la fel de valabilă și în cazul picturii religioase, dat fiind că în apusul creștin aceasta a căpătat de timpuriu o superioritate cantitativă și din multe puncte de vedere inclusiv calitativă în fața icoanei, așa cum o percep răsăritenii. Mai mult decât atât, de-a lungul istoriei artei s-a putut observa că o seamă de pictori de geniu și-au dedicat o mare parte din timp pentru a reda pe pânză, și nu numai, episoade din istoria mântuirii neamului omenesc.
Enciclopedia de față și-a propus să îi adune la un loc pe cei mai buni dintre ei și să recompună corpusul biblic doar din picturi.  Ea este structurată chiar pe tiparul unei Biblii, picturile fiind orânduite după cronologia cărților biblice. Astfel, se începe cu Facerea lumii și celebra Crearea lui Adam ale lui Michelangelo și se încheie cu Căderea îngerilor răzvrătiți din Apocalipsă, a lui Pieter Bruegel cel Bătrân.  Dar pentru că această carte nu se adresează doar „neștiutorilor de carte”, ci ea este inclusiv menită să servească drept material de studiu pentru iubitorii de artă, se regăsesc în cuprinsul ei inclusiv studii comparative. De exemplu, pentru Sacrificarea lui Isaac sunt expuse spre comparație trei interpretări picturale aparținând unor pictori din perioade și zone diferite dar neîndoielnic la fel de geniali: Caravaggio, Rembrandt și Marc Chagal.
Despre această enciclopedie aș spune chiar că a fost concepută ca un dublu pariu: primul, să îi apropie pe iubitorii de artă de Dumnezeu și al doilea, să le deschidă oamenilor religioși gustul spre artă. Eu cred că și-ar putea atinge ambele scopuri.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram