logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Bdin, urmat de Poeme americane

Numele lui Ivan Hristov este poate cvasi-necunoscut publicului român. El este un poet bulgar contemporan. Claudiu Komartin și Lora Nenkovska au fericita inspirație de a-l traduce pentru prima dată în limba română. Poemele sale din Bdin (denumirea veche a orașului Vidin) sunt scrise sub forma unor scrisori în versuri, trimise acasă de undeva de pe lumea cealaltă: ”Dragă mamă,/ am murit/ dar nu am ajuns în rai,/ ci în Bdin”. Acest tărâm pare să fie mai degrabă o concentrație a istoriei moderne a Bulgariei. Poetul se întâlnește aici și cu ceilalți poeți bulgari morți prematur: Hristo Botev, Atanas Dalcev, Dimicio Debelianov, Peio Kraciolov Yavorov ș.a., majoritatea uciși pe considerente politice sau sinuciși. Scriitura sa poate fi descrisă prin vers scurt și percutant, singura metaforă fiind cea creată în jurul orașului-fantoma Bdin.

În Poeme americane poetul relatează în versuri experiența vieții sale în S.U.A. Poemele din acest ciclu sunt îmbibate de melancolie și scot în evidență contrastul dintre cele două lumi: bulgară și americană. De asemenea, sunt amintiți o serie de poeți și scriitori americani, precum Allen Ginsberg, Jack Kerouac sau William Burroughs.Volumul, apărut în ediție bilingvă, se încheie cu un scurt Lexicon, cuprinzând o serie de definiții emise de poet, cu privire la principalele aspecte ale vieții. 

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...