Bartleby & Co.

Valentin Derevlean
Valentin Derevlean 15 Decembrie, 2014
2545

Bartleby a devenit în ultima jumătate de secol un personaj-simbol pentru literatura contemporană și scriitorii ei, dar și un personaj emblematic care se încadrează de minune într-o societatea post-industrială, puternic corporatizată și birocratizată, așa cum multe dintre societățile actuale.

Personajul principal al lui Vila-Matas, funcționar și el, melancolic, lovit de boala cruntă a secetei creative, reușește să-și înfrunte sterilitatea și diversele probleme personale, găsindu-și refugiul într-un nesfârșit concediu medical în care pune la cale un volum despre sindromul Bartleby. Sau, mai degrabă o colecție de biografii ale unor scriitori celebri sau obscuri care au trecut prin același infern al necreativității asemeni personajului lui Melville, dar și eroului nostru din romanul de față. Scriitori care nu au putut scrie niciodată decât câteva rânduri, scriitori care au înnebunit, s-au sinucis sau au decis subit să nu mai pună pana, creionul, pixul sau stiloul pe hârtie. Așa se naște un volum dificil, misterios, un soi de biografie multiplă a unei boli care nu se putea să nu se numească Sindromul Bartleby. Vila-Matas te cucerește prin detaliile necunoscute, prin asocieri ciudate și neașteptate, prin melanjul de ficțiune, realitate istorică și elemente biografice.

Bartleby & Co nu se adresează doar celor fascinați de găurile negre ale istoriei literare, ci tuturor cititorilor de literatură de cea mai bună calitate. E un volum cu structură ingenioasă, uneori poate dificilă pentru cei dornici de lecturi rapide, însă potrivit pentru cei care vor să cunoască viața literaturii cu tot cu bolile ei ascunse.

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram