Atelierul Diavolului

Vlad Zver
Vlad Zver 04 Iunie, 2015
813

În Terezin, doi bărbați, un fost condamnat proaspăt eliberat și un copil care s-a născut în lagărul nazist în care a fost transformată cetatea, formează un grup menit să renoveze vechiul lagăr și să atragă atenția asupra sa. Pentru ca lumea să nu uite. Încetul cu încetul aceștia reușeșc să atragă privirile mapamondului asupra muncii lor și puhoaie de tineri se revarsă la Terezin. Însă autoritățile nu văd cu ochi buni acest lucru și trimit buldozerele peste ei. Povestitorul, fostul condamnat, se trezește răpit de doi turiști ce par să fie agenți beloruși care vor să-l angajeze pentru a aduce faimă sătucului  Chatyň așa cum i-a adus-o și orașului Terezin. Însă muzeul plănuit la Chatyň depășește orice imaginație…

Atelierul diavolului este mai mult decât o satiră la adresa turismului morții. Foamea de bani și setea de oroare au condus umanitatea dintotdeauna. Poate că dorința de a vedea suferința trecută sau actuală este și mai prezentă pentru că am trăit doar vremuri pașnice și războaiele au părut terminate. Topol, poseorul unui excelent umor negru, atacă cu o deosebită forță mercantilismul societății contemporane dispuse să facă dintr-un masacru o atracție turistică care să ofere unora șansa de a face milioane de pe urma morților și a suferinței rudelor.

Un roman satiric, cu un umor negru bine dozat, care mi-a adus aminte în egală măsură de Barnes cu a sa Anglia, Anglia dar și de Orwell, Sorokin și Will Self. O carte puternică ce dăinuie în atmosferă după ce o închizi la fel ca radiațiile lăsate de explozia unei bombe atomice.

Atelierul Diavolului
Atelierul Diavolului
Jáchym Topol
Vezi cartea
Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram