logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Anul Zero. 1945, o istorie

Ian Buruma și-a propus să scrie o carte mare. Aproape i-a reușit. Spun aproape deoarece și-a propus foarte multe și, din păcate, avengura studiului l-a depășit astfel încât, într-un final, ne-am trezit cu o lucrare care în loc să aibă minim 1000 de pagini, are doar aproape 400.

Sunt multe întrebări la care Buruma nu apucă să răspundă, multe neclarități care rămân după ce închizi cartea și te fac să-ți răscolești biblioteca în căutarea unor volume care să te dumirească.

Însă asta nu înseamnă că studiul lui Buruma nu este bun sau nu este necesar. Ba dimpotrivă. Astfel de cărți sunt extrem de importante pentru cultura umanității deoarece aduc în fața ochilor momentele critice care au urmat imediat după victoria finală a Aliaților, victorie care a pus capăt unui conflict monstruos, însă care nu a însemnat în mod automat și sfârșitul tragediei unei lumi întregi.

Cartea lui Buruma ne arată că sfârșitul unui război nu înseamnă  o viață mai bună, ci doar șansa de a lua totul din nou de la capăt pentru a-ți reclădi viața distrusă de ură, foamete și teroare. Un volum care trebuie citit și recitit pentru a evita un nou moment zero atât de crunt, dureros și infernal.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Jon Ronson
Jon Ronson m-a distrat și fascinat cu volumul său Testul psihopatului. Amuzant,...
Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Ochi de câine albastru Gabriel García Márquez
Volumul conține primele încercări literare ale lui Gabriel Garcia Marquez,...
Flamurile negre Flamurile negre: ascensiunea ISIS Flamurile negre: ascensiunea ISIS Joby Warrick
O incursiune în secretele formațiunii teroriste care a sădit groază în...
Costumul nici-nu-contează Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Costumul nici-nu-contează și alte povestiri Sylvia Plath
Când ai copii pe care vrei să-i adormi, dar alături de care nu vrei să adormi...
Vijelia Vijelia Vijelia Gabriel García Márquez
Înainte, cu mult înainte, de acel Macondo pe care-l vom găsi în cartea...