logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Amoc. Obsedatul
Amoc. Obsedatul Amoc. Obsedatul
Stefan Zweig

Două nuvele despre obsesie, despre nebunie, despre amoc – acel sentiment inexplicabil care pune stăpânire pe tine și care te face să-ți pierzi mințile. Noi, românii, avem cred expresia a da strechia în tine. Despre strechii e vorba și în cele două nuvele. Ai avea impresia că Zweig colecționează maniile și personajele sale de parcă le-ar pregătii pentru un muzeu imaginar al firii omenești.
Un medic tânăr, adăpostit în mijocul junglei malaysiene, departe de occident și de scandalul care îi bântuie biografia, își distruge aproape, pentru a doua oară, cariera și viața tihnită. De data aceasta refuzând un avort în urma ambiției personale, însă rămânând îndrăgostit-obsedat de cea care îi propusese pe ascuns fapta înjositoare. O obsesie pe care tânărul o numește amoc – boală ciudată în rândul băștinașilor care lovește omul la întâmplare punându-l pe fugă și moarte până când cineva îl împușcă sau moare singur omul, în urma efortului supraomenesc. Toate aceste amănunte sunt povestite naratorului, aflat într-o călătorie pe mare, de către medicul nostru scăpat ca prin minune din ghearele amocului. Însă boala e vicleană și își urmăreștie victimele chiar și în largul oceanului.
În a doua nuvelă, amocul duce repede către sinucidere. Ne aflăm tot într-o călătorie cu vaporul, alături de celebrul, mohorâtul și hapsânul șahist Mirco Czentovic – campion mondial la șah de ceva vreme, în ciuda unei culturi precare și a unei biografii mizere. Și totuși, unul dintre pasageri reușește să se ridice la înălțimea campionului, un necunoscut pentru care șahul însă nu înseamă nici bani, nici faimă și nici măcar sport intelectual. Șahul ține de biografia ascunsă a personajului nostru, de lupta sa pentru supraviețuire și pentru a-și păstra mințile întregi. Citind nuvela, nu foarte lungă, veți afla cu siguranță cine va câștiga partida și cine își va pierde mințile.
Subiecte intense, personaje de prima pagină a ziarelor de scandal, intrigi nebănuite. Trebuie citite nuvelele acestea două, fără îndoială!

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Povestea slujitoarei Povestea slujitoarei Povestea slujitoarei Margaret Atwood
În literatura universală există multe distopii celebre care au marcat și,...
Sulița deșertului Sulița deșertului. Seria Demon (Vol. 2) Sulița deșertului. Seria Demon (Vol. 2) Peter V. Brett
Peter V. Brett depășește așteptările cu această serie Demon. Deși găsești o...
Spectrul lui Phlebas Spectrul lui Phlebas. Seria Cultura (Vol. I) Spectrul lui Phlebas. Seria Cultura (Vol. I) Iain M. Banks
Spectrul lui Phlebas e romanul care deschide una dintre cele mai mari serii space opera...
Nu cred în sfârșitul lumii Nu cred în sfârșitul lumii Nu cred în sfârșitul lumii Antoaneta Ralian
Cu siguranță, toți cei care vor răsfoi volumul acesta știu cine e Antoaneta Ralian....
Orașul ambasadei Orașul Ambasadei Orașul Ambasadei China Miéville
Cu siguranță, Orașul ambasadei e unul dintre cele mai inteligente și mai fascinante...