logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Alice în Ţara Minunilor

Povestea aceasta a făcut istorie, epocă după epocă. Despre ea s-au scris sute de pagini de cronici, recenzii, comentarii. S-au emis diverse variante de interpretare. N-am să mai lansez și eu o nouă posibilă cheie de lectură a cărții în sine. Mă voi opri doar asupra personajului principal: Alice.
Citind povestea aceasta cu ochii și gândirea adultului mi-am dat seama că Alice este în primul rând un simbol. Faptul că ea nu se lasă intimidată de nimic din toate ciudățeniile ce îi sunt date să le vadă și să le trăiască, nici măcar de repetatele amenințări ale Reginei de Pică, păstrându-și tot timpul luciditatea (vezi replica: „Nu aveți ce să îmi faceți, sunteți doar un pachet de cărți de joc”), denotă o persoană stăpână pe sine, hotărâtă să nu abdice de la valorile ei, de la realitatea ei, în fond de la adevărul ei. De aceea spuneam că Alice este un simbol: simbolul omului lucid și vertical ce nu se lasă ușor dus de nas sau manipulat de falsa realitate pe care încearcă să o inducă cei ce vor să debusoleze oamenii.
Noua ediția a cărții, apărută la editura Humanitas, reproduce inclusiv desenele originale ale lui John Tenniel, care la rândul lor au contribuit la popularitatea cărții, generație după generație. Desene care, la rândul lor, spun foarte multe despre falsitatea personajelor din Țara Minunilor.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...