Albastru nemărginit, aproape transparent

Vlad Zver
Vlad Zver 29 Mai, 2014
813
Trainspotting japonez.

Exact aṣa poate fi caracterizat acest roman în două cuvinte. Personaje creionate scurt, aruncate într-o viaṭă nebună, plină de sex, drog ṣi alcool.

Acṭiunea din roman se petrece rapid, evenimentele se succed cu o viteză pe care o poṭi resimṭi doar sub influenṭa speed-ului. Dramele personajelor par a fi drame latente, evenimente marcante, care aṣteaptă la cotitură, la colṭ, în umbra drogurilor ṣi a indiferenṭei. Viaṭa pentru personajele din Albastru nemărginit este percepută exact ca ṣi de personajele din Ṣi hipopotamii au fiert în bazinul lor, adică fragmentar, în tripuri, în scurte filme născute de substanṭele narcotice ingerate de actori. Momentele de luciditate sunt înfricoṣătoare ṣi pot să provoace certuri, atacuri de panică, gelozie. Personajele nu se complac într-o stare de catharsis, ele doar aṣa există, doar aṣa trăiesc, datorită acelei stări, ele reuṣesc să supravieṭuiască încă o zi, încă un timp.

Romanul nu este pentru pudibonzi, paginile respiră sexualitate ṣi dezmăṭ, însă nu acesta este motivul pentru care această carte merită citită ṣi păstrată, ci pentru dramele interioare trăite de fiecare personaj, precum ṣi pentru acṭiunile pe care le întreprind pentru a-ṣi oferi o scurtă senzaṭie de confort psihic.

Romanul e un trip senzual ṣi violent în lumea plină de neprevăzut ṣi dinamism a tinerilor drogaṭi. Nu ai cum să ratezi această aventură. Nu ai cum să o ratezi pentru că nu are cum să îṭi pară rău că ai mers cu trenul prietenilor pierduṭi ai lui Ryu.

Albastru nemărginit, aproape transparent
Albastru nemărginit, aproape transparent
Ryū Murakami
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram