logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Al Treilea Reich

Victor Klemperer cu două zile înainte de boicotul nazist de la 1 aprilie 1933 împotriva magazinelor evreiești nota în jurnal:

Atmosfera este asemănătoare perioadei premergătoare unui pogrom din Evul Mediu sau din adâncurile Rusiei [...] Noi suntem ostatici [...] Noi – adică comunitatea amenințată a evreilor. De fapt, mă simt mai degrabă rușinat decât speriat. Și mi-am imaginat dintotdeauna că secolul XX și Europa Centrală sunt cu totul altceva decât secolul al XIV-lea și România.

Primul volum din cele trei dedicate celui de-al treilea Reich începe cu trecerea în revistă a Reich-ului lui Bismarck și cu enumerarea plusurilor și minusurilor regimului impus de Cancelarul de fier pentru ca mai apoi să prezinte idealurile primului război mondial, culminând cu instaurarea Republicii de la Weimar și a nemulțumirilor sociale provocate de tratatul de la Versailles.

Detaliile legate de jocurile politice și de influența inflației, mai apoi a recesiunii, sunt strâns legate de evoluția rapidă și puternică a partidului nazist, autorul reușind un adevărat tur de forță în capitolele dedicate perioadei interbelice. Ascensiunea NSDAP-ului este redată succint, Richard J. Evans urmărind evoluția naziștilor cu o foarte mare atenție acordată detaliilor de ordin politic și social.

Volumul se încheie cu numirea lui Hitler drept cancelar și cu analiza deciziilor luate în prima jumătate a anului 1933 în ceea ce privește trecerea tuturor organizațiilor sub puterea statului al cărui senil președinte nu mai era decât o marionetă sub brațul de fier al zvasticii.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Umilirea publică în epoca internetului Jon Ronson
Jon Ronson m-a distrat și fascinat cu volumul său Testul psihopatului. Amuzant,...
Elon Musk Elon Musk. Tesla, SpaceX şi misiunea construirii unui viitor fantastic Elon Musk. Tesla, SpaceX şi misiunea construirii unui viitor fantastic Ashlee Vance
Crezi că sunt nebun? l-a întrebat Elon Musk pe autorul cărții de față, Ashlee...
Jony Ive Jony Ive. Geniul din spatele celor mai importante produse Apple Jony Ive. Geniul din spatele celor mai importante produse Apple Leander Kahney
În momentul în care ai un Iphone, Ipod sau Ipad nu ai cum să nu te minunezi...
Al zecelea om Al zecelea om Al zecelea om Graham Greene
Chavel este prizonier al naziștilor alături de alți treizeci de oameni. Un atentat...
Harry Potter și copilul blestemat Harry Potter și copilul blestemat Harry Potter și copilul blestemat J.K. Rowling
Harry Potter e bătrân acum, are trei copii, lucrează la Ministerul Magiei, iar...