Adam și Eva

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 16 Septembrie, 2016
1982

     Când am început lectura romanului Adam și Eva a lui Liviu Rebreanu am fost de-a dreptul bulversat de tema abordată. Nu m-aș fi așteptat ca cel ce a scris Ion și Răscoala să fie interesat de tema reîncarnării. De fapt, romanul nu este atât despre reîncarnare cât despre o credință a îndrăgostiților că cei care se iubesc cu adevărat, vor rămâne împreună chiar de ar fi să se caute în șapte vieți consecutive.
     Romanul ne poartă așadar prin șapte vieți în care doi oameni se caută și de fiecare dată când ajung să se întâlnească, dar înainte de a reuși să își împărtășească iubirea, le este dat să moară. Șapte vieți ce se desfășoară în șapte perioade de timp și mai ales în șapte zone geografice total diferite. Rebreanu își poartă eroii prin vechea Mesopotamie, prin Egiptul antic, prin Roma antică, prin Franța marii revoluții și în Bucureștiul modern. Ineditul romanului este dat mai ales de latura sa enciclopedică. Călătorind împreună cu perechea de îndrăgostiți prin veacuri și locuri îndepărtate, facem cunoștință implicit cu civilizațiile aferente fiecăreia. Descoperim zeități romane, egiptene, mesopotamiene, râuri sfinte, tradiții și credințe ancestrale, astfel încât pe alocuri te întrebi dacă nu cumva citești un tratat de istorie a religiilor și credințelor populare, iar acest lucru sporește plăcerea lecturii.
     Un roman diferit de tot ce a mai scris Rebreanu, un roman ce merită citit atât pentru a-ți construi o imagine cât mai completă asupra universului literar al autorului, cât mai ales pentru frumusețea scriiturii și ineditul temei abordate.

Adam şi Eva
Adam şi Eva
Liviu Rebreanu
Vezi cartea
Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram