logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Adam și Eva
Adam şi Eva Adam şi Eva
Liviu Rebreanu

     Când am început lectura romanului Adam și Eva a lui Liviu Rebreanu am fost de-a dreptul bulversat de tema abordată. Nu m-aș fi așteptat ca cel ce a scris Ion și Răscoala să fie interesat de tema reîncarnării. De fapt, romanul nu este atât despre reîncarnare cât despre o credință a îndrăgostiților că cei care se iubesc cu adevărat, vor rămâne împreună chiar de ar fi să se caute în șapte vieți consecutive.
     Romanul ne poartă așadar prin șapte vieți în care doi oameni se caută și de fiecare dată când ajung să se întâlnească, dar înainte de a reuși să își împărtășească iubirea, le este dat să moară. Șapte vieți ce se desfășoară în șapte perioade de timp și mai ales în șapte zone geografice total diferite. Rebreanu își poartă eroii prin vechea Mesopotamie, prin Egiptul antic, prin Roma antică, prin Franța marii revoluții și în Bucureștiul modern. Ineditul romanului este dat mai ales de latura sa enciclopedică. Călătorind împreună cu perechea de îndrăgostiți prin veacuri și locuri îndepărtate, facem cunoștință implicit cu civilizațiile aferente fiecăreia. Descoperim zeități romane, egiptene, mesopotamiene, râuri sfinte, tradiții și credințe ancestrale, astfel încât pe alocuri te întrebi dacă nu cumva citești un tratat de istorie a religiilor și credințelor populare, iar acest lucru sporește plăcerea lecturii.
     Un roman diferit de tot ce a mai scris Rebreanu, un roman ce merită citit atât pentru a-ți construi o imagine cât mai completă asupra universului literar al autorului, cât mai ales pentru frumusețea scriiturii și ineditul temei abordate.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Bunicul Elefant își ia rămas-bun Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Bunicul Elefant îşi ia rămas-bun. Ce se întâmpla când cineva drag moare? Isabel Abedi
Cu siguranță, tema morții nu este cea mai de dorit temă pentru cei mici. Dar cu toate...
ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor ABC-ul dinozaurilor Luisa Adam
Dinozaurii nu mai există. Au trăit cândva demult. Cu toate acestea ei sunt foarte...
Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Pinguinul care voia să afle mai multe Jill Tomlinson
Dragi copii, pinguinii sunt niște păsări speciale ce trăiesc numai în zonele...
Cum iubim Cum iubim Cum iubim Pascal Bruckner
Cu siguranță ideea de a defini iubirea este o utopie fără de pereche. Cert este că...
Amintirea dragostei Amintirea dragostei Amintirea dragostei Jim Fergus
Acesta nu este un simplu roman de dragoste în care eroii principali trăiesc...