Activitatea Sfântului Apostol Pavel în Atena

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 18 Iulie, 2016
1982

     Sfântul Apostol Pavel este unanim recunoscut ca unul dintre cei mai importanți actori care au contribuit la propovăduirea creștinismului în lume. Unii exegeți ai vieții și operei sale îl plasează chiar imediat în spatele lui Iisus Hristos. Pe de altă parte, civilizația greacă a fost și va rămâne leagănul culturii europene. Era de prevăzut ca întâlnirea dintre un vașnic propovăduitor al cuvântului lui Hristos și susținătorii filozofilor greci să se lase cu scântei.
     Apostolul Pavel era conștient că va avea o misiunea grea în rândul grecilor, dar nu a precupețit niciun efort pentru a ajunge în mijlocul lor pentru a-l vesti pe Hristos, fiind convins în sinea sa că și din mijlocul lor se vor ridica propovăduitori vrednici ai creștinismului. Și nici că s-a înșelat. Astfel, tradiția creștină afirmă că scriitorul bisericesc Dionisea Areopagitul ar fi fost de față la cuvântarea apostolului Pavel în Areopag.
     Patriarhul Iustin Moisescu a dedicat acestui episod din viața Bisericii și de ce nu, a culturii, un studiu deosebit de bine documentat. Astfel, în ampla introducere de aproximativ 100 de pagini, el își familiarizează cititorii cu atmosfera lumii grecești în zilele ajungerii lui Pavel la Atena. Sunt descrise cu această ocazie principalele curente filozofice ale vremii: stoicismul și epicurismul; situația religioasă ce tindea spre un sincretism între zeii tradiționali și cultele orientale, precum și principalele tendințe ale artei. În cadrul analizei propriu-zise a fragmentului scripturistic ce descrie acest eveniment, atrag atenția două aspecte: pe de o parte faptul că Patriarhul Iustin se oprește asupra fiecărui cuvânt grecesc pasibil de multiple interpretări și analizează fiecare sens, spre a decide care dintre ele este mai potrivit contextului, iar pe de altă parte temeinica cunoaștere a culturii antice grecești precum și a legendei Zeului Necunoscut a cărui statuie se regăsea printre cele ale zeilor oficiali în Areopag, și care a servit apostolului Pavel ca prim - motor pentru a-și începe cuvântarea despre dumnezeirea lui Hristos.
     Un studiu ce surprinde aspecte inedite atât din istoria culturii grecești cât și ale activității Apostolului Pavel, contribuind la fixarea unei imagini generale și/sau particulare cu privire la întâlnirea creștinismului cu civilizația greacă și la consecințele acestei întâlniri.
  

Descoperă plăcerea de a găti fără zahăr
Cartepedia 10 Aprilie, 2024
"Ce să mai gătim?" nu este doar o întrebare retorică în lumea culinară modernă, ci și titlul unei că...
Cum să citești calitativ, în loc de cantitativ
Cartepedia 07 Aprilie, 2024
Într-o lume în care viteza și cantitatea sunt adesea privite ca măsuri ale succesului, lectura calit...
Decodificarea psihopaților din lumea corporativă
Cartepedia 05 Aprilie, 2024
În lumea afacerilor, unde încrederea și carisma pot deschide multe uși, "Vipere la patru ace" de Pau...
Elena Farago - Poeta inimilor pure
Cartepedia 03 Aprilie, 2024
Pe 29 martie, celebrăm moștenirea culturală și literară a Elenei Farago, una dintre cele mai iubite...

Urmărește-ne pe Instagram