logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
Activitatea Sfântului Apostol Pavel în Atena

     Sfântul Apostol Pavel este unanim recunoscut ca unul dintre cei mai importanți actori care au contribuit la propovăduirea creștinismului în lume. Unii exegeți ai vieții și operei sale îl plasează chiar imediat în spatele lui Iisus Hristos. Pe de altă parte, civilizația greacă a fost și va rămâne leagănul culturii europene. Era de prevăzut ca întâlnirea dintre un vașnic propovăduitor al cuvântului lui Hristos și susținătorii filozofilor greci să se lase cu scântei.
     Apostolul Pavel era conștient că va avea o misiunea grea în rândul grecilor, dar nu a precupețit niciun efort pentru a ajunge în mijlocul lor pentru a-l vesti pe Hristos, fiind convins în sinea sa că și din mijlocul lor se vor ridica propovăduitori vrednici ai creștinismului. Și nici că s-a înșelat. Astfel, tradiția creștină afirmă că scriitorul bisericesc Dionisea Areopagitul ar fi fost de față la cuvântarea apostolului Pavel în Areopag.
     Patriarhul Iustin Moisescu a dedicat acestui episod din viața Bisericii și de ce nu, a culturii, un studiu deosebit de bine documentat. Astfel, în ampla introducere de aproximativ 100 de pagini, el își familiarizează cititorii cu atmosfera lumii grecești în zilele ajungerii lui Pavel la Atena. Sunt descrise cu această ocazie principalele curente filozofice ale vremii: stoicismul și epicurismul; situația religioasă ce tindea spre un sincretism între zeii tradiționali și cultele orientale, precum și principalele tendințe ale artei. În cadrul analizei propriu-zise a fragmentului scripturistic ce descrie acest eveniment, atrag atenția două aspecte: pe de o parte faptul că Patriarhul Iustin se oprește asupra fiecărui cuvânt grecesc pasibil de multiple interpretări și analizează fiecare sens, spre a decide care dintre ele este mai potrivit contextului, iar pe de altă parte temeinica cunoaștere a culturii antice grecești precum și a legendei Zeului Necunoscut a cărui statuie se regăsea printre cele ale zeilor oficiali în Areopag, și care a servit apostolului Pavel ca prim - motor pentru a-și începe cuvântarea despre dumnezeirea lui Hristos.
     Un studiu ce surprinde aspecte inedite atât din istoria culturii grecești cât și ale activității Apostolului Pavel, contribuind la fixarea unei imagini generale și/sau particulare cu privire la întâlnirea creștinismului cu civilizația greacă și la consecințele acestei întâlniri.
  

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Blestemul tâlharului mustăcios Irina Teodorescu
Irina Teodorescu este româncă, dar s-a stabilit în Franța, la Paris, din...
Cea mai frumoasă carte din lume Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Cea mai frumoasă carte din lume şi alte povestiri Eric-Emmanuel Schmitt
Despre femei se spune îndeobște că sunt imposibil de înțeles. O spun...
Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Amintiri şi poveşti mai deocheate Neagu Djuvara
Neagu Djuvara nu este doar un mare istoric, ci și un extraordinar povestitor. Iar acest...
Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Bucureștii de lângă București Marian Ştefan
Se spune îndeobște că Bucureștiul este un oraș de coșmar. Și pe bună...
Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...