1000 de limbi

Romeo Aurelian Ilie
Romeo Aurelian Ilie 02 Iunie, 2016
1982

Episodul biblic al Turnului Babel este unanin recunoscut ca mitul diversificării limbilor de pe întreg pământul. Cei religioși cred cu tărie în cuvintele Scripturii. Alții, mai agnostici, consideră că aceea ar fi doar o legendă. Dar indiferent de ce parte se află adevărul, adevărul obiectiv este acela că pe întregul pământ se vorbesc o multitudine de limbi, unele semănând între ele, altele perfect independente ca influență de altele.

Volumul de față își propune să treacă la index toate limbile pământului, încercând să deslușească pentru fiecare în parte, care-i sunt originile, influențele și particularitățile. Realizat de către profesori erudiți, studiul acesta are inclusiv marele merit de a sparge unele mituri cu privire la râspândirea limbilor pe glob în funcție de numărul de vorbitori. Astfel, un top 10 al celor mai vorbite limbi pare destul de surprinzător: 1. Chineza mandarină, 2. Engleza, 3. Hindi, 4. Spaniola, 5. Rusa, 6. Bengali, 7. Araba, 8. Portugheza, 9. Franceza, 10. Germana.

De asemenea, studiul are în vedere și analiza limbilor dispărute sau periclitate, precum și analiza cauzelor care au dus la acest statut nu tocmai plăcut. Așadar, o enciclopedie utilă și plăcută la parcurs, realizată cu simț de răspundere, dar fără a părea inexplorabilă. O lectură absolut obligatorie pentru o cultură lingvistică cît mai amplă.

Cum să ai un club de lectură reușit
Cartepedia 27 Martie, 2024
Un club de lectură reușit poate transforma radical experiența cititului, transformând-o dintr-o acti...
Sfaturi pentru a termina o carte
Cartepedia 25 Martie, 2024
A termina de scris o carte poate părea o călătorie intimidantă, plină de obstacole și momente de înd...
Explorând Dune: O Călătorie Cinematografică pe Arrakis
Cartepedia 23 Martie, 2024
Când vorbim despre capodopere cinematografice care aduc în prim-plan universuri complexe, "Dune" de...
Philip Roth: Maestrul narativ al controverselor și introspecțiilor
Cartepedia 19 Martie, 2024
În lumea literaturii americane, Philip Roth ocupă un loc de onoare, fiind celebrat pentru explorarea...

Urmărește-ne pe Instagram