logo
TOATE
PRODUSELE
coș de cumpărături
lei
1000 de limbi
1000 de limbi 1000 de limbi
Peter Austin

Episodul biblic al Turnului Babel este unanin recunoscut ca mitul diversificării limbilor de pe întreg pământul. Cei religioși cred cu tărie în cuvintele Scripturii. Alții, mai agnostici, consideră că aceea ar fi doar o legendă. Dar indiferent de ce parte se află adevărul, adevărul obiectiv este acela că pe întregul pământ se vorbesc o multitudine de limbi, unele semănând între ele, altele perfect independente ca influență de altele.

Volumul de față își propune să treacă la index toate limbile pământului, încercând să deslușească pentru fiecare în parte, care-i sunt originile, influențele și particularitățile. Realizat de către profesori erudiți, studiul acesta are inclusiv marele merit de a sparge unele mituri cu privire la râspândirea limbilor pe glob în funcție de numărul de vorbitori. Astfel, un top 10 al celor mai vorbite limbi pare destul de surprinzător: 1. Chineza mandarină, 2. Engleza, 3. Hindi, 4. Spaniola, 5. Rusa, 6. Bengali, 7. Araba, 8. Portugheza, 9. Franceza, 10. Germana.

De asemenea, studiul are în vedere și analiza limbilor dispărute sau periclitate, precum și analiza cauzelor care au dus la acest statut nu tocmai plăcut. Așadar, o enciclopedie utilă și plăcută la parcurs, realizată cu simț de răspundere, dar fără a părea inexplorabilă. O lectură absolut obligatorie pentru o cultură lingvistică cît mai amplă.

Comentarii

comments powered by Disqus

ARTICOLE SIMILARE

Mătase Mătase Mătase Alessandro Baricco
Mini-romanul Mătase este un roman despre cum poezia poate transforma o temă oarecum...
Sunt un curv Sunt un curv Sunt un curv Leonard Ancuța
Cum să nu te oprești în fața unei cărți cu un asemenea titlu?! Fie doar și...
69 de poeme de dragoste 69 de poeme de dragoste. Extrase din atlasul unei lumi dificile 69 de poeme de dragoste. Extrase din atlasul unei lumi dificile Leonard Ancuța
Titlul acestui volum de versuri este fără doar și poate derutant. La primul contact cu...
Iepurii nu mor Iepurii nu mor Iepurii nu mor Savatie Baștovoi
Iepurii nu mor, cu subtitlul Pentru copiii sovietici care au crescut mari, este romanul...
Fuga spre cîmpul cu ciori Fuga spre cîmpul cu ciori. Amintiri dintr-o copilărie ateistă Fuga spre cîmpul cu ciori. Amintiri dintr-o copilărie ateistă Savatie Baștovoi
Tema conflictului dintre generații manifestat la nivel de familie este atât de...